Brona talerzowa dla rolnictwa

 

Brona talerzowa to maszyna rolnicza, idealnie nadająca się do rozcinania i usuwania korzeni pożniwnych roślin zbożowych. Najczęściej używamy taką bronę właśnie do tego typu prac w polu. Należy jednak pamiętać, że pracując taką broną, można szybko ją zużyć – szczególnie talerze. Ale można je także szybko dokupić.

Kompletowanie części do brony talerzowej

talerze do talerzówkiStan techniczny bron talerzowych jest bardzo ważny. Wie o tym praktycznie każdy gospodarz. To właśnie od bron talerzowych zależy zarówno wydajność, jak i jakość pracy. Przy odpowiednim bronowaniu talerzami uzyskujemy idealną ziemię na sadzenie roślin okopowych, a wcześniej na wysianie np. młodego jęczmienia ozimego, który wykorzystamy do skarmiania trzody chlewnej w okresie wczesno – wiosennym. Dlatego tak ważne są dobre talerze do talerzówki, ponieważ to właśnie od nich zależy jakość pracy i odpowiednie przygotowanie ziemi. Brona talerzowa jest przeważnie produkowana w oparciu o bezobsługowe łożyska i piasty. Ale te przedmioty także nie są niezniszczalne. Przy tak ciężkich pracach jakie wykonuje się taką broną, może dochodzić do uszkodzeń talerzy (kamienie w ziemi), czy choćby ich szybkiego tępienia. Przy takich uszkodzeniach warto zastanowić się nad wymianą talerzy już wcześniej, zanim nastąpi sezon prac pożniwnych. Wcześniej należy sprawdzić stan łożysk. Jeśli są jakiekolwiek luzy, trzeba je koniecznie wykluczyć. Jak wiadomo, brona talerzowa osiąga dość dużą ilość obrotów na minutę, więc przy luzach może wpadać w rotację.

Powodzenie prac polowych opiera się przede wszystkim na sprawności wszelkiego typu maszyn rolniczych. Jeśli są one sprawne, a części pracujące są w dobrym stanie, to i sama praca w polu będzie wykonana szybko i dokładnie. Jeśli zaś są jakieś niedociągnięcia, prace mogą się niepotrzebnie przeciągnąć.