Smaczne i zdrowe papryczki chili

 

Mało, kto zdaje sobie sprawę z faktu, że papryczka chili oprócz walorów smakowych ma też właściwości zdrowotne. Jest wielu zwolenników jej ostrego smaku niektórzy są w stanie zjeść je nawet w całości. Papryczka chili sprawdza się, jako świetny dodatek do różnego rodzaju potraw a robione z niej przetwory takie jak sosy czy pasty mogą diametralnie zmienić smak każdego dania.

Suszone papryczki są wspaniałym dodatkiem do potraw

suszone papryczki chiliNawet mała szczypta suszonej papryczki jest w stanie nadać naszej potrawie nieco pikanterii. Jest wiele odmian papryczek chili, od bardzo łagodnych o przyjemnym nieco słodko ostrym posmaku, po niewiarygodnie ostre, które w nadmiarze są nawet w stanie wyrządzić człowiekowi krzywdę. Oprócz swojego unikalnego smaku suszone papryczki chili mają również właściwości zdrowotne. Kapsaicyna, bo tak nazywa się leczniczy składnik w nich zawarty, w małych ilościach działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Co więcej, jest ona dobrym lekiem dla osób, które borykają się z problemami żołądkowymi gdyż wspomaga wydzielanie soków trawiennych. Mają również działanie bakteriobójcze, o którym mało, kto wie. Papryczki chili można hodować w domu, nie jest to wymagająca roślina, potrzebuje ona jednak stałego dostępu do światła i ciepłej temperatury. Ususzoną papryczkę można zmielić by stała się smaczną i naturalną przyprawą do naszych dań, można ją również zamarynować, nie straci ona wtedy na ostrości, lecz zyska jeszcze ciekawszy smak.

Ostre papryczki mają zastosowanie w wielu kuchniach świata, sprawdza się nawet, jako dodatek do przeróżnych alkoholi. W Polsce papryczki chili jeszcze nie są tak popularne jak w wielu innych kulturach, lecz za sprawą globalizacji zaczyna się to powoli zmieniać.  Coraz częściej na naszych stołach możemy cieszyć się orientalnymi potrawami z dodatkiem ostrych papryczek.