Piec obrotowy – do jakich wypieków?

Gdy moi rodzice zdecydowali, że otworzą własną piekarnię, nie wierzyłam własnym uszom. W naszej rodzinie nie było tradycji piekarskiej. Owszem, mama co niedzielę rano wypiekała świeży chleb na śniadanie, ale poza tym nikt z nas nie miał pojęcia o pieczeniu na większą skalę. A jednak, decyzja zapadła i stanęliśmy przed wyborem odpowiedniego pieca.

Wybór pieca obrotowego

piec obrotowyOkazało się, że kupno pieca to nie taka prosta sprawa. Trzeba go dobrać odpowiednio do profilu swoich wypieków. Jako piekarze-amatorzy rodzice przejrzeli w Internecie dziesiątki stron z ofertami pieców, ale wciąż nie byli pewni jaki z nich sprawdzi się w ich biznesie. W końcu zdecydowali pojechać do oddalonej od naszej miejscowości firmy produkującej piece i poprosić o radę profesjonalistę. Po rozmowie z rodzicami i przedstawieniu ich wizji wypieków, profesjonalista postawił diagnozę: najlepszy będzie piec obrotowy. Z racji tego, że mama uwielbia piec różne warianty pieczywa foremkowego, piec obrotowy wydał się optymalnym rozwiązaniem. Profesjonalista wyjaśnił rodzicom, że taki rodzaj pieca zapewnia mocny, równomierny wypiek. Nawiew w tym piecu kieruje się pod foremkę, dzięki czemu chleb upieczony jest w takim samym stopniu z wszystkich stron. Zapewnia to więc idealny wypiek o wysokim standardzie przy każdym pieczeniu. Rodzice posłuchali rady fachowca i zaopatrzyli się w piec obrotowy. Po jakimś czasie okazało się, że był to znakomity wybór, a piec stał się sercem piekarenki. Dzięki wysokiej jakości pieczonego chleba coraz więcej klientów zaczęło ją odwiedzać.

Dobry sprzęt jest podstawą udanej produkcji. Dzięki dobrze dobranemu i bezawaryjnemu piecowi, biznes moich rodziców kwitnie. To inwestycja, która pozwoliła im spełnić swoje największe marzenie.  Mimo wielu obaw, okazało się, że otworzenie piekarni i zakup pieca to była genialna decyzja.