Zdrowe masło z orzechów włoskich

Mając na myśli masło najczęściej kojarzy się ono z produktem mlecznym, z odpowiednią ilością tłuszczu i najlepiej pochodzenia zwierzęcego. Takie właśnie jest standardowe masło, bez którego nie dobywa się większość śniadań czy kolacji. Ale czy zawsze musimy masło utożsamiać z kanapką , na której znajdują się także inne produkty? Czy jest jakaś alternatywa, najlepiej słodka przy okazji?

Moc witamin w maśle z orzechów włoskich

masło z orzechów włoskichDecydując się na wybór masła, innego niż jemy zazwyczaj, powinniśmy się zastanowić, jakie ono tak naprawdę ma właściwości. Poza smakiem przecież istotne jest także to, co orzechy włoskie kryją w sobie. Przede wszystkim nie należą do tej grupy, która charakteryzuje się małą ilością kalorii. No cóż, nie można mieć wszystkiego. Wygrywają jednak właściwościami odżywczymi. Posiadają dwukrotnie więcej antyoksydantów niż ich orzechowi konkurenci. Polecane są jako doskonała przekąska. Masło z orzechów włoskich to naszpikowana bogactwem witamin smaczna porcja zdrowia. Doskonale wspiera układ krwionośny i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Orzechy włoskie uwielbiają wszyscy, którzy pragną zatrzymać czas i utrzymać piękny wygląd skóry. Za ich sprawą skóra wolniej się starzeje, nie traci blasku i długo pozostaje w doskonałej kondycji. Masło z orzechów włoskich przydatne jest także dla dzieci i osób starszych. Nie tylko spowalnia procesy starzenia, ale również działa kojąco na układ nerwowy. Natomiast u młodszych osób poprawia koncentrację, wspomaga myślenie i pamięć. Działanie to orzechy włoskie zawdzięczają antyoksydantom, kwasom omega-3, witaminie E i folianom. Warto wspomnieć także o tym, że spożywanie nawet niewielkiej ilości masła z orzechów włoskich doskonale poprawia samopoczucie i zwiększa komfort psychiczny. Najważniejszą wiadomością jest jednak to, że można przyrządzić je samemu we własnym domu. Wystarczy zmielić lub zblendować dowolną ilość orzechów na gęsty krem. Dla osób lubiących przesłodkie przekąski polecam dodanie niewielkiej ilości miodu.

Korzystajmy z dobrodziejstw, jakie daje nam natura. Jedzmy zdrowo, będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem. Masło z orzechów włoskich jest nie tylko pyszne, ale także zapewni nam porządny zastrzyk energii. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kanapek, ale także do ciast i deserów. Przechowywane w lodówce zachowa swoją świeżość przez dłuższy czas. Sięgajmy częściej po zdrowe produkty.